کنسروهای لاکچری در قفسهها؛ از املت 100 هزار تومانی تا کلهپاچه 425 هزار تومانی!

تنوع غذاهای کنسروی در بازار کنونی از خوراک لوبیا یا تن ماهی فراتر رفته و با گشتی در فروشگاهها میتوانیم انواع غذاها همچون خورشت یا حتی کله پاچه را در قالب کنسرو تهیه کنیم
تریبون اقتصاد_ زمانی که صحبت از غذای کنسرو میشود، ذهن اغلب به سمت خوراک لوبیا یا تن ماهی میرود که غذاهایی ساده و ارزان و مناسب برای مواقع اضطرار هستند. اما چند سالی میشود که قفسه فروشگاهها محصولات متفاوتی از این بازار نشان میدهند؛ از انوع خورشت و غذاهای محلی گرفته تا آبگوشت و سیرابی آماده مصرف در قوطیهای فلزی. محصولاتی که زمانی فقط در قابلمه و روی گاز خانهها جا داشتند حال در بستهبندیهای صنعتی و با قیمتهای نهچندان ارزان، خود را در دل بازار جا دادهاند.
به گزارش اقتصاد 24، این تحول تنها یک تغییر در سبک تغذیه نیست بلکه پدیدهای است اقتصادی و بازتابی از سبک زندگی جدید. زندگی پرشتاب، کمبود زمان، کوچک شدن خانوادهها و تمایل به صرفهجویی در زمان و انرژی، همه از عواملی هستند که دست به دست یکدیگر دادهاند تا بسیاری از افراد بهجای پختوپز طولانی، سراغ غذاهای آماده یا نیمهآماده بروند.
در شرایطی که هزینه خرید گوشت، حبوبات و وقت گذاشتن برای پخت غذا برای برخی از خانوادهها تبدیل به یک چالش شده، بازار غذاهای کنسروی مسیر تازهای برای مصرف روزمره باز کرده است. غذاهای کنسروی شاید پخت و پز را راحت کرده باشد، اما نمیتوان اثرات سوء مواد نگهدارنده، افزودنیهای شیمیایی، نمک و چربی زیاد آنها را نادیده گرفت. عناصری که مصرف مکرر آنها در بلندمدت میتواند برای سلامت قلب، کلیه و دستگاه گوارش مشکلساز باشد.
در گزارش پیشرو به بازار روبهرشد غذاهای کنسروی در ایران نگاهی انداختهایم؛ از برندهایی که سبد محصول خود را با خورشت بادمجان و قرمهسبزی گسترش دادهاند، تا کنسروهایی با عنوانهایی عجیب و قیمتهایی گاه غیرمنتظره.
در میان محصولات گاهی غذاهایی یافت میشود که به طور کلی در دستهبندی غذاهای سریع و کمهزینه جای میگیرد به طور مثال کنسرو املت ۱۰۷ هزار تومان قیمت گذاری شده است که برای غذایی با مواد اولیه نسبتاً ارزان مانند تخممرغ، رب و گوجهفرنگی، همخوانی ندارد.
همچنین بسته ۴ عددی ۱۸۰ گرمی کنسرو بوقلمون با قیمت ۵۳۹ هزار تومان به فروش میرسد که هر قوطی از این بسته بیش از ۱۳۴ هزار تومان برای مصرفکننده تمام میشود. کنسرو دلمه برگ مو نیز از جمله غذاهای عجیبی است که به صورت کنسروی در بازار عرضه شده است. بسته ۴۶۰ گرمی آن با قیمت ۲۲۴ هزار تومان به فروش میرسد.
در دسته خورشتها، قرمهسبزی گیاهی با قیمت ۱۱۹ هزار تومان، قرمهسبزی با سویا ۸۹ هزار تومان و قرمهسبزی بدون گوشت ۱۴۶ هزار تومان به فروش میرسد. این در حالی است که خورشت فسنجان بدون گوشت قیمتی معادل ۲۴۹ هزار تومان دارد و خورشت کرفس بدون گوشت نیز ۱۲۱ هزار تومان قیمتگذاری شده است. در همین دسته، قیمه بدون گوشت به ۱۴۰ هزار تومان و قیمه با سویا به ۸۹ هزار تومان رسیده است.
در میان غذاهای دیگر، آش رشته با قیمت ۹۷ هزار تومان، آبگوشت ۹۶ و کشک بادمجان ۱۲۵ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد. در دسته بندی مواد برای آمادهسازی یک غذا مانند مایه لوبیا پلو و مایه ماکارونی با سویا هر یک به ترتیب ۶۹ و ۵۹ هزار تومان قیمتگذاری شدهاند.
بازار غذاهای کنسروی آنقدر متنوع شده که کار به عرضه غذاهای محلی هم رسیده است. به عنوان مثال باقلاقاتق ۱۲۱ و میرزا قاسمی ۱۳۷ هزار تومان قیمت گذاری شدهاند.
این تنوع قیمتی علاوه بر نوع غذا، به عواملی مانند حجم بستهبندی، کارخانه تولیدکننده، ترکیب مواد اولیه (گوشتدار یا گیاهی) و نحوه پردازش و بستهبندی بستگی دارد. با این حال، افزایش قیمت مواد اولیه، هزینه بستهبندی، حملونقل و البته سود تجاری، کنسروها را از یک انتخاب مقرون بهصرفه به گزینهای گرانتر تبدیل کردهاند.