اسراری که باید درباره خودروهای وارداتی بدانید!

امروزه خودروهای بسیاری وارد کشور شده اند که خرید خودروهای وارداتی مستلزم دانستن نکات مهمی است. در این مطلب به این موضوع می پردازیم.
تریبون اقتصاد_پس از سالها محدودیت، رکود و تکرار ملالآور محصولات داخلی و مونتاژی بالاخره درهای واردات خودرو به روی بازار تشنهی ایران گشوده شد. خیابانهایی که سالها تنها میزبان چهرههای تکراری بودند حالا آرام آرام پذیرای نسل تازهای از خودروهای مدرن دنیا شدهاند. در این دوران تازه، شوق و اشتیاق خریداران ایرانی برای سوارشدن بر خودروهایی با کیفیت بالاتر، تکنولوژی به روزتر و طراحی جذاب تر، بیش از هر زمان دیگری فوران کرده است. گرچه اغلب محصولات وارد شده تا به این لحظه از نمونههای کم آپشن و تولیدشده در خطوط مونتاژ چین هستند اما باز هم دیدن و سوار شدن بر خودروهایی با برند معتبر و یا ماشینهایی که از تکنولوژی روز برخوردارند موهبتی است که تا چندی پیش از آن هم محروم بودهایم.
به گزارش آخرین خودرو، اما در پس این موج خوشایند واقعیتهایی نهفته است که اگر نادیده گرفته شوند میتوانند رویای شیرین داشتن یک خودروی وارداتی را به کابوسی پرهزینه تبدیل کنند. خودروهای وارداتی در کنار امکانات رفاهی و تکنولوژیکی چالشهایی چون خدمات پس از فروش محدود، تامین دشوار قطعات، هزینه های نگهداری سنگین و حتی خطرات ناشی از واردات بی کیفیت را به همراه دارند. بازاری که هنوز قواعد شفافی برای انتخاب مطمئن در آن شکل نگرفته، نیازمند نگاهی هوشمندانهتر و حساب شدهتر است.
در چنین شرایطی این سوال به حق مطرح میشود که کدام خودروهای وارداتی ارزش خرید دارند؟ هنگام انتخاب یک خودروی وارداتی باید به چه نکاتی توجه کنیم تا تصمیمی مطمئن، منطقی و آینده نگرانه بگیریم؟ انتخاب از بین انبوه خودروهای نام آشنا و گمنان که هرکدام ویژگیهایی برای ترغیب مشتریان به خرید دارند حرکتی چالش برانگیز است چراکه واردات هنوز در ابتدای مسیر قرار دارد و برخی از انتخابهای اشتباه میتوانند ضرر مالی سنگینی به مالکین بزنند.
مقاله پیش رو راهنمای جامعی برای پاسخ به این سوالات خواهد بود. در اینجا نکات کلیدی خرید خودروهای وارداتی را بررسی خواهیم کرد به گونهای که در پایان با چشمی باز و ذهنی آگاه بتوانید بهترین انتخاب ممکن را متناسب با نیاز، بودجه و سبک زندگی خود داشته باشید.
۱-خدمات پس از فروش و پشتیبانی فنی
هیچ خودرویی، حتی لوکسترین و باکیفیتترین مدلها از نیاز به خدمات پس از فروش بینیاز نیستند. در بازار ایران، جایی که واردات تازه رونق گرفته و بسیاری از برندها شبکه رسمی گسترده ای ندارند اهمیت این نکته دوچندان میشود. متاسفانه اغلب خودروهای وارد شده به کشور تحت نظر نماینده رسمی برند مربوطه عرضه نمیشوند و صرفا توسط یک واردکننده به خیابانها میرسند. همین موضوع ریسک کار را بالا برده چرا که گستره شرکتهای وارد کننده در سطح کشور هنوز وسیع نشده و مشتریان برای انجام سرویسهای دورهای نیز با محدودیت مواجه هستند. قطعا انتخاب برندهایی که پشتیبانی بهتری دارند اهمیت بالایی دارد چرا که به دلیل عرضه محدود و تعداد پایین اغلب خودروهای وارداتی تهیه کردن قطعات یدکی و پیداکردن مکانیک ماهر نیز کار آسانی نخواهد بود. در این بین خودروهایی که علاوه بر شبکه نمایندگی از کمبود قطعات هم رنج میبرند و از برندهای جدید هستند وضعیت بدتری دارند. این خودروهای حتی اگر مشکل جدی هم پیدانکنند برای رفع سادهترین نیازهای یک خوردو هم هزینه زیادی به مالک نحمیل میکنند. از طرفی تکنولوژی به کار رفته در برخی از این خودروها به گونهای است که تعمیر آنها نیاز به آموزش تخصصی دارد. بنابراین برندهایی که شناخت فنی از آنها در میان تعمیرکاران ایرانی بیشتر است ریسک کمتری دارد. توجه به این مسائل علاوه بر اینکه آسودگی مالک را بیشتر میکند سبب رونق گرفتن بازار خودروی مربوطه نیز میشود و افت قیمت را به کمترین حدممکن میرساند.
۲-کیفیت تطبیق خودرو با شرایط آب و هوایی و جادههای ایران
ایران کشوری با تنوع آب و هوایی و جغرافیایی بالاست. از جادههای کوهستانی و آسفالتهای فرسوده گرفته تا گرمای شدید مناطق جوبی و سرمای زمستانی شمال غرب. بنابراین خودروهای وارد شده با توانایی غلبه بر این چالشها را داشته باشند
مقاومت در برابر بنزین بی کیفیت: خودروهایی که موتور آنها حساس به کیفیت بنزین هستند( مانند بسیاری از خودروهای توربو یا مدلهای اروپایی با استاندارد یورو۶ ) در ایران پچار مشکلاتی همچون ناک، خرابی سنسورها یا احتراق ناقص میشوند که در میان مدت میتواند خطرات جدی برای خودرو داشته باشد و هزینه بالایی به مالک تحمیل کند.
فاصله مناسب از سطح زمین: خودروهای اسپرت یا سدانهای جدید که اکثرا کم ارتفاع هستند و بیشتر به درد آسفالتهای صاف مناطق اروپایی میخورند در جادههای ناهموار و سرعتگیرهای غیراصولی نصب شده در کشور ما به مشکل برمیخورند. ضمنا مصرفکنندگان ایرانی به دلیل محدودیت و قیمت بالای از خودروی خود انواع استفادههای گوناگون را میبرند و بدون توجه به سگمنت خودرو سعی بر آن دارند که تمام نیازهای خود را به وسیله آن پاسخ دهند. برای مثال با کوچکترین خودروهای شهری به مسافرتهای طولانی میروند یا با خودروهای پیکاپ بزرگ در سطح شهر تردد میکنند. به همین دلیل اگر خودروی خریداری شده دارای محدودیتهایی چون ارتفاع کم از سطح زمین باشد در ترددهای ساده بین شهری نیز که خودرو سرنشین و بار بیشتری دارد به مشکل برخواهد خورد. در چنین شرایطی انتخاب کراساوورهای کامپکت یا سدانهای با ارتفاع مناسب منطقیتر است. ضمنا انتخاب خودروهایی با سیستم تعلیق نرم و مقاوم در برابر ضربههای شدید برای شرایط جادهای ما مناسبتر است.
۳- هزینه مالکیت و نگهداری در بلندمدت
خرید خودرو تنها پرداخت قیمت اولیه نیست. بلکه هزینههای جانبی و مستمر هم باید محاسبه شود. چه بسیار افرادی که به دلیل علاقه به یک برند یا مدل خاص اقدام به خرید آن میکنند اما از هزینهها و چالشهای نگهداری آن در بلند مدت غافل هستند. این دسته از افراد به دلیل هزینه نگهداری بالا و عدم توانایی در پرداخت آن یا باعث نابودی خودرو میشوند یا هزینه بیش از حد تحمل را به خود وارد میسازند. هزینه مالکیت و نگهداری در بلند مدت از مواردی ساده همچون میزان مصرف سوخت خودرو آغاز میشود و به مباحثی همچون نیاز به روغن و فیلترهای خاص در سرویسهای دورهای، استفاده از جنس اورجینال در تعمیرات، اجرت مکانیک، میزان استهلاک خودرو و توجهی که برای نگهداری نیاز دارد، هزینه بیمه و… میرسد. با این تفاسیر لازم است قبل از خرید به این موارد دقت بیشتری داشته باشید و صرف داشتن پول برای خرید یک خودرو را مدنظر قرار ندهید.
۴-ارزش بازار و قابلیت فروش مجدد
یک انتخاب هوشمندانه باید همزمان با لذت مالکیت، حفظ ارزش سرمایه را هم در نظر داشته باشد. هرچند که به طور کلی خودرو کالایی سرمایهای به شمار نمیرود اما قیمت گزاف این کالا در کشور ما باعث شده میزان حفظ ارزش و قابلیت نقد شوندگی یک خودرو اهمیت ویژهای داشته باشد. اگر به سالیان و تجربههای گذشته نگاهی داشته باشد خودروهای ارزشمند پرشماری را خواهید یافت که علیرغم داشتن ویژگیهای فنی مناسب نتوانستهاند جایگاه مناسبی در خرید و فروش داشته باشند و با افت قیمت شدید مواجه شدهاند. چنین خودروهایی به سرعت از بازار کنار میروند و مالکین را از داشتن آنها دلسرد خواهند کرد. یکی از موارد مهم که تا حد زیادی از بروز چنین رخدادی جلوگیری میکند شناخته شدگی برند است. برندهایی که در ذهن مشتریان تصویر خوبی دارند بازار دست دوم پررونقتری هم خواهند داشت. خرید خودروهایی با برند یا مدل ناشناخته ریسک مواجه شدن با چنین مشکلی را بیشتر میکند.
۵-اصالت خودرو و شفافیت وضعیت واردات
با توجه به مسیرهای مختلف واردات چنانچه قصد خرید خودروهای وارداتی را به صورت غیرمستقیم یا دست دوم دارید باید به موارد زیر دقت داشته باشید:
واردات رسمی یا شخصی: در ابتدا سعی کنید متوجه شوید که خودروی مورد نظر شما به چه صورت وارد کشور شده است. خودروهایی که گاها به صورت شخصی یا از طریق سفارت ها وارد کشور میشوند معمولا با مشکلاتی در نقل و انتقال سند یا خدمات پس از فروش مواجه خواهند شد. نمونههایی که از طریق نمایندگی وارد کشور شدهاند وضعیت مطلوبتری برای خرید و فروش و نگهداری دارند.
بررسی VIN خودرو: با استفاده از شماره شناسایی خودرو یا همان VIN میتوانید تاریخچه دقیق خودرو از جمله محل ساخت، آپشن های استاندارد نصب شده از سوی کمپانی و حتی تصادفات و دستکاری های صورت گرفته و و ضعیت مالک را بررسی کنید.
بررسی مدارک قانونی: اصلات مدارک ترخیص گمرک، برگه سبز، سند رسمی و بیمه نامه معتبر باید دقیق بررسی شود.
۶-وضعیت تجهیزات رفاهی و ایمنی
یکی از مهم ترین دلایلی که خریداران مجاب میشوند پول بیشتری بابت خرید خودروهای وارداتی بپردازند بهرهگیری هرچه بیشتر از فناوریهای روز خودرو چه در زمینه رفاهی و چه در زمینه ایمنی است.
در نخستین گامهای واردات به دلیل محدودیتهای وضع شده اکثر شرکتهای واردکننده اقدام به عرضه خودروها با کمترین سطح آپشنهای ایمنی و رفاهی کردند تا قیمت تمام شده در پایینترین حالت ممکن قرار بگیرد. اما این موضوع رفته رفته در حال بهبود است و کاهش محدودیتها از یک سو و شناخت بیشتر شرکتها از مشتریان از سوی دیگر باعث شده تا کم کم خودروهای وارد شده به کشور در سطح بهتری از لحاظ آپشنهای رفاهی و ایمنی قرار بگیرند. از دیرباز نیز رسم بر این بوده که نمونههای فول آپشن در بازار رونق بسیار بیشتری نسبت به نسخههای کم آپشن داشته باشند. بنابراین چنانچه از مشتریان خودروهای وارداتی هستید دقت داشته باشید تا سراغ ماشینهایی بروید که سطح بالاتری از آپشن را در مقابل رقم پرداختی به شما میدهند. خرید و فروش و دست به دست شدن این دست از خودروها با سرعت خیلی بیشتری صورت میگیرد و توجیه بیشتری هم در مقابل رقم پرداختی از سوی شما دارند.
۷-تناسب خودرو با نیازها و محل زندگی شما
طیف خودروهای وارداتی روز به روز در حال گسترش است. سگمنتهای مختلف با انواع پیشرانههای برقی و بنزینی و هیبرید در حال ورود به کشور هستند. طبیعی است که هرکدام از این خودروها مزایا و ویژگیهای مثبت مربوط به خود را دارند که میتوانند برای خرید وسوسهکننده باشد. امام عامل مهم این است که خودروی خریداری شده باید مطابق نیاز و شرایط شما باشد نه اینکه شما شرایط خود را با خودرو وفق دهید. برای مثال اگر خانوادهای هستید که در طول سال چندین سفر خارج از شهر دارید انتخاب یک خودروی تمام برقی صرف بهره بردن از مزیتهای آن نمیتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. زیرساختهای کشور و چالشهایی که وجود دارد این اجازه را به شما نخواهد داد تا لذت سوار شدن به چنین خودرویی را آنطور که شایسته است درک کنید. همچنین انتخاب خودروهای برقی برای طیف وسیعی از افراد که در شهرهای کوچکتر زندگی میکنند میتواند بسیار چالشزا و محدودکننده باشد. پس توجه به محیط و سبک زندگی یک معیار مهم دیگر برای انتخاب خودرو خواهد بود.
۸-انتخاب خودروهایی که برنامه فروش مشخص و مرتب دارند
اکثر خودروهای وارداتی به کشور از طریق شرکت افراد در سامانهای یکپارچه سفارشگذاری میشوند. در هر دوره از نامنویسی خودروهای موجود جهت سفارشگذاری مشخص هستند. خودروهایی که نام آنها در دورههای مختلف بیشتر به چشم میخورد و وارداتشان از سوی شرکت عرضه کننده جدیتر گرفته میشود معمولا گزینههای بهتری برای خرید هستند. خودرویی که از سوی شرکت واردکننده نادیده گرفته میشود به سرعت توسط بازار نیز پس زده خواهد شد و نمیتوان آینده خوبی برای آن متصور بود. پس فارغ از نام برند و مدل سعی کنید به سراغ خودروهایی بروید که برنامه فروش منظمتری دارند و با تعداد بیشتری در بازار حاضر خواهند بود.
جمع بندی
واردات خودرو هرچند هنوز در مقیاس کم و با قیمت بالا صورت میگیرد اما بعد از سالها محدودیت باید آغاز این روند را به فال نیک گرفت چرا که رفته رفته باعث رونق بازار خودرو خواهد شد. اما همین دو عامل یاد شده یعنی مقیاس کم و قیمت بالا در کنار سایر چالشها مانند گستردگی شبکه نمایندگی و مشکلات زیرساختی مربوط به خودروهای برقی باعث شده تا انتخاب خودروهای وارداتی مستلزم دقت و رعایت جوانب بیشتری باشد. در این مقاله سعی شد مهمترین نکاتی که جهت خرید خودروهای جدید وارداتی باید به آنها توجه شود را گفته باشیم. بدون شک نکات دیگری نیز وجود دارند که باید مدنظر قرارگیرند چرا که شرایط و نیازهای هر خریدار با دیگری متفاوت است و چنانچه وارد جزییات شوید با موارد بیشتری هم برخورد خواهید داشت.