تعرفه واقعی مشاوره و روانشناسی؛ 500 هزار یا 2.5 میلیون؟

تعرفههای روانشناسی و مشاوره از سوی دولت 500 تا 600 هزار تومان اعلام شده است اما بررسیها نشان میدهد تعرفه واقعی تا دو میلیون و 500 هزار تومان هم میرسد
تریبون اقتصاد_ مساله سلامت روان در جامعهای که با انواع مشکلات دستوپنجه نرم میکند مهم به نظر میرسد. تا مدتها بحث سلامت روان در جامعه به تابویی تبدیل شده بود که عمدتاً افراد را از مراجعه به پزشک و پیگیری مشکلات روان باز میداشت. اما در نهایت با فرهنگسازی هرچند این تابو نه به طور کامل که تا حدودی شکسته شد، سدی دیگر در برابر مراجعه افراد به روانشناس و روانپزشک قد برافراشت؛ سدی به نام هزینههای گزاف که البته بیمهها هم هیچ مسئولیتی در قبال آن بر عهده ندارند.
به گزارش تجارت نیوز، حتی تعرفههای رسمی که از سوی مسئولان اعلام میشود نیز به قدری غیرواقعی و ناچیز است که در بسیاری موارد اصلاً قابل اجرا نیست و اکثر افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند نرخهای خاص خودشان را دارند.
بر اساس مصوبه هیات وزیران، تعرفههای خدمات روانشناسی و مشاوره سال ۱۴۰۴ در مقطع کارشناسی ارشد پنج میلیون و ۳۵ هزار ریال و برای مقطع دکتری ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال تعیین شد. نکته تاملبرانگیز اینجاست که آیا این تعرفهها با در نظر گرفتن هزینههای جاری این پزشکان اعم از اجارهبهای مطب و… تعیین شده است.
این تعرفهها در حالی اعلام شده با استعلام از چند روانپزشک و رواندرمانگر، میانگین ویزیتهای دریافتی را مبلغی بین یک میلیون تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد کرده است که نشان میدهد هیچ سنخیتی با تعرفههای اعلامشده ندارد.
تعرفههای حوزه درمان غیرواقعیاند
بابک موسوی، رواندرمانگر، دراینباره میگوید: «متاسفانه تمامی تعرفهها در حوزه بهداشت و درمان غیرواقعیاند و از همین رو بسیاری از بیماران مجبورند بخش اعظم هزینهها را از جیب خود بپردازند. در مورد سلامت روان هم که اصلاً بیمهها هیچ مسئولیتی قبول نمیکنند.»
او میافزاید: «در شرایطی که بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۳۰ درصد افراد جامعه به اختلالات روانی مزمن مبتلا هستند و درصد بسیاری هم از مشکلاتی مانند افسردگی، استرس و… رنج میبرند، تحت پوشش قرار دادن خدمات سلامت روان از سوی بیمهها امری ضروری به نظر میرسد.»
این رواندرمانگر درباره تعرفههای نجومی برخی از روانشناسان و روانپزشکان توضیح میدهد: «مساله اینجاست که متاسفانه هزینههای زندگی وقتی افزایش پیدا میکنند تمام قشرهای جامعه را دربر میگیرند. در واقع برای یک روانشناس یا روانپزشک هم تامین هزینههای معیشت با توجه به میزان تورم و مشکلات اقتصادی کار چندان راحتی نیست. بسیاری از این افراد هزینههایی مانند اجارهبهای مطب، هزینههای جاری مانند پول آب و برق و تلفن، پرداخت حقوق به پرسنل و… را دارند.»
او ادامه میدهد: «حال اگر قرار باشد فردی تمام این هزینهها را پرداخت کند، آیا واقعاً با تعرفههایی که اعلام میشود توان پرداخت آن را دارد؟ وقتی یک رواندرمانگر باید ویزیت ۵۳۰ هزار تومانی دریافت کند و یک روانپزشک تعرفهاش ۶۲۰ هزار تومان تعیین شده، چقدر از هزینههای جاریاش را میتواند پرداخت کند؟»
سلامت روان بخش مهجورمانده حوزه سلامت است
موسوی در بخش دیگری از توضیحات خود میگوید: «در شرایطی کنونی که جامعه ایران بیش از هر زمان دیگری با انواع و اقسام مشکلات اقتصادی، معیشتی و… دستوپنجه نرم میکند و از سوی دیگر اتفاقات تلخی مانند آنچه در بندر شهید رجایی رخ داد میتواند تاثیرات انکارناپذیری بر سلامت روان افراد به جا بگذارد، فراهم کردن بستری که مردم بتوانند بهراحتی به این خدمات دسترسی داشته باشند امری ضروری به نظر میرسد.»
این رواندرمانگر اضافه میکند: «متاسفانه پرداختن به موضوع سلامت روان در کشور ما مهجور مانده است. زمانی مراجعه به روانپزشک و روانشناس بهنوعی تابو بود، حال هم هزینههای بالا مانع از امکان دسترسی میشود در حالی که جامعه بیش از هر زمان دیگری نیازمند دریافت خدمات سلامت روان است.»
موسوی در پایان میگوید: «در حال حاضر تعرفههای اعلامشده هیچ سنخیتی با خدماتی که به بیماران ارائه میشود ندارد. یک رواندرمانگر به طور معمول ۴۰ دقیقه وقت میگذارد تا با بیمار صحبت کند و بتواند ریشه مشکلات او را بازیابی کند، این اتفاق در یکی دو جلسه رخ نمیدهد اما مساله اینجاست که خیلی از افراد توان پرداخت حداقلها را هم ندارند؛ یعنی حتی اگر قرار باشد همین تعرفهها اجرایی شود هم باز هستند کسانی که از پس این هزینهها برنمیآیند.»