راهکار کلیدی دولت برای مقابله با زمینخواری

با ایجاد سامانه مدیریت زمین ، جلوی بسیاری از زمینخواریها گرفته شد
تریبون اقتصاد-علی فولیان، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین در «پنجمین کارگروه پنجره واحد مدیریت زمین»، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای جنگ تحمیلی اخیر؛ این سامانه را یکی از ابزارهای حیاتی در مقابله با فساد، زمینخواری و تخلفات حوزه اراضی دانست و از برخی دستگاهها بهدلیل کمتوجهی به نقش خود در این سامانه، بهشدت انتقاد کرد.
به گزارش خبرآنلاین، وی گفت: این سامانه فقط یک ساختار فناورانه نیست؛ بلکه یک ابزار حاکمیتی برای شفافسازی، یکپارچهسازی اطلاعات، تسهیل نظارت، و پیشگیری از تخلفات گسترده در حوزه زمین است. اگر دستگاهی این ظرفیت را نادیده بگیرد، عملاً خود بخشی از زنجیره تعلل و فساد خواهد شد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین با بیان اینکه برخی نهادها همکاری لازم را با این سامانه نداشتهاند، تأکید کرد: عدم ایفای وظایف قانونی در قبال سامانه پنجره واحد مدیریت زمین ، مصداق ترک فعل اداری است و بدون تردید در چارچوب صلاحیت های قانونی، پیگیری خواهد شد.
فولیان با اشاره به دو کارکرد بنیادین سامانه پنجره واحد مدیریت زمین، کارکرد اول را پایش متمرکز و هوشمند اراضی ملی، کشاورزی و شهری برای شناسایی فوری و دقیق تخلفات و زمینخواری و کارکرد دوم را یکپارچهسازی فرآیند استعلامات و مجوزهای مرتبط با زمین، برای جلوگیری از موازیکاری، تعارض در تصمیمات، و کاهش بروکراسی فرساینده عنوان کرد.
وی با اشاره به ارزیابیهای میدانی صورتگرفته گفت: برخی دستگاهها همچنان اطلاعات لازم را وارد نکردهاند یا پاسخ به استعلامات را به تأخیر میاندازند. اینگونه عملکرد نهتنها با اهداف سامانه مغایر است، بلکه موجب میشود تخلفات از دید سامانه پنهان بماند و فرصت مداخله بهموقع از بین برود.
این مقام قضایی با اشاره به مسئولیت قانونی دستگاهها بیان کرد: ترک فعل و عدم ایفای مسئولیت در قبال سامانه، قابل پیگرد قضایی است. ما این موضوع را در معاونت پیشگیری با رویکرد مسئولانه اما قاطع دنبال خواهیم کرد. همکاری نکردن، بهمعنای اخلال در نظام پیشگیری و نظارت است و قابل چشمپوشی نیست.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین در پایان خاطرنشان کرد: پیشگیری واقعی از تخلفات حوزه زمین، فقط با همکاری بیندستگاهی، شفافیت اطلاعات، و پاسخگویی بهموقع محقق میشود. اگر سامانه پنجره واحد مدیریت زمین جدی گرفته نشود، عملاً راه را برای زمینخواری و رانت باز گذاشتهایم. از امروز، این سامانه در مرکز توجه نظارت قضایی خواهد بود، و عملکرد دستگاهها بدون اغماض رصد خواهد شد.
در پایان این نشست، تصمیمات مهمی از جمله، تشکیل کمیته دائمی نظارت بر عملکرد دستگاهها در سامانه، تهیه گزارشهای ماهانه از وضعیت بارگذاری اطلاعات، پاسخ به استعلامات و عملکرد نهادها، برگزاری کارگروه تخصصی رفع موانع اجرایی سامانه و تعیین نهادهای ناظر برای پیگیری اجرای مصوبات و برخورد با موارد ترک فعل برای تقویت اثربخشی سامانه و افزایش پاسخگویی دستگاهها اتخاذ شد.
لینک صفر