کد مطلب: ۲۶۲۸۳
لینک کوتاه کپی شد

جولان کلاهبرداران در دیوار و شیپور؛ از بیعانه تا فیش جعلی!

کلاهبراری در پلتفروم های خرید و فروش فقط متوجه فروشندگان نیست

تریبون اقتصاد_دریافت بیعانه و غیب‌شدن فروشنده، یکی از قدیمی‌ترین شگردهای کلاهبرداران در دیوار و شیپور است.

به گزارش فرارو؛ فروشنده با هزار ترفند و دغل‌بازی، خریدارِ ازخدا بی‌خبر را برای پرداخت بیعانه وسوسه می‌کند اما بعد از دریافت پول، خبری از فروشنده نمی‌شود. دریافت بیعانه و ناپدیدشدن فروشنده‌ فقط یکی از روش‌های کلاهبرداری در پلتفرم‌های معروف است و گاهی با ارائه تصویر غیرواقعی و ارقام پیشنهادی غیرواقعی، در عدد و رقم‌های واقعی بازار دست برده می‌شود. کلاهبرداری در دیوار و شیپور البته فقط مختص فروشنده نیست و هر از گاهی یکسری از خریداران با اقداماتی مثل ارسال فیش واریز جعلی اقدام به کلاهبرداری می‌کنند.  

دریافت بیعانه و غیب‌شدن فروشنده

دریافت بیعانه و ناپدیدشدن فروشنده روش جدیدی نیست اما در هفته‌های اخیر ویدئوهای زیادی با این مضمون در فضای مجازی دست به دست شده است. در اغلب این ویدئوها فروشنده در گفت‌وگو با خریدار ادعا می‌کند پای خریدار دیگری هم وسط است اما اگر پنج یا 10 میلیون تومان بیعانه پرداخت شود، قول‌وقرار با خریدار اول ملغی می‌شود.

معمولا در این روش، رقم پیشنهادی فروشنده‌ برای هر خریداری وسوسه‌کننده است ولی اتفاقا همان عدد وسوسه‌کننده می‌تواند آلارمی برای خریدار تلقی شود که شاید کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه باشد. دست بر قضا در اغلب این موارد، فروشنده بعد دریافت بیعانه غیب می‌شود و خریدار برای پس گرفتن مبلغ بیعانه باید هفت خوان رستم را طی کند.     

ارائه تصویر غیرواقعی توسط فروشنده

درج تصویر غیرواقعی توسط فروشنده می‌تواند هزار دلیل مختلف داشته باشد. ممکن است فروشنده آپارتمانی بدون هیچ قصد و غرضی یا از سر تنبلی تصویر غیرواقعی در دیوار و شیپور بگذارد اما در یکسری از مواقع بحث دیگری مطرح است.

درج تصویر غیرواقعی هر از گاهی ممکن است به قصد دست‌بردن در بازار و بالا و پایین کردن قیمت‌ها انجام شود. مثلا دلال‌های خریدوفروش خانه قدیمی‌ساز، تصویری از خانه نوساز در دیوار آپلود می‌کنند و ادعا دارند در فلان منطقه عدد و رقم‌ها بالا رفته و با این کار موج جدیدی برای رسیدن به مرادشان ایجاد می‌کنند. درج تصویر غیرواقعی حتی می‌تواند با قصد و نیت‌های خطرناکی هم همراه باشد. طوریکه گفته می‌شود پلیس در سال‌های اخیر با پرونده‌های متعددی از زورگیری روبرو شده که در خیلی از آنها ردپای تصاویر و آگهی‌های فیک برای به دام انداختن خریدار وجود داشته است.

اعلام ارقام غیرواقعی توسط فروشنده

قیمت خودرو و مسکن و موبایل در آگهی‌ها، به کمک سایت‌های جورواجور اقتصادی قابلیت راستی‌آزمایی دارد اما گاهی در دیوار و شیپور با آگهی روبرو می‌شویم که رقم پیشنهادی فروشنده‌ فاصله زیادی با واقعیت پیدا می‌کند.

قیمت هر کالایی را خود فروشنده تعیین می‌کند اما گاهی ممکن است رقم اعلامی از یک فروشنده‌ فقط برای دست بردن در بازار طراحی شده باشد.

مثلا قیمت آپارتمان در فلان منطقه تهران، هم از طریق آمارهای رسمی هم از طریق داده‌های غیر رسمی مشخص می‌شود اما ممکن است فروشنده‌ای در همان منطقه بابت هر متر آپارتمان، رقمی چند برابر متوسط سایر فروشنده‌ها درج ‌کند. همانطور که گفتیم در این مدل آگهی‌ها یکی از هدف‌ها می‌تواند بالا و پایین کردن نرخ بازار باشد. در بازار خودرو و موبایل از این دست آگهی‌ها بیشتر به‌چشم می‌خورد و لازم است قبل تماس و همانگی با فروشنده، از قیمت‌های واقعی بازار اطمینان پیدا کنیم.

ارائه فیش واریز جعلی

کلاهبرداری در دیوار و شیپور فقط مختص فروشنده‌ها نیست و گاهی هم در کفش خریداران ریگی پیدا می‌شود. یکی از پرتکرارترین حربه‌ها هم ارائه فیش واریزی جعلی است. در این حالت، خریدار به فروشنده اطمینان می‌دهد که هزینه کالا واریز شده و برای محکم‌کاری، تصویری از فیش واریزی ارسال می‌کند. در عمل اما ریالی به حساب فروشنده  نرفته و خریدار با فیش جعلی درخواست ارسال کالا را دارد.

پلیس فتا بارها درباره فیش‌های واریزی جعلی هشدار داده. یکی از ساده‌ترین رو‌ش‌ها چک کردن موجودی حساب است. پیامک واریز باید حتما با سرشماره بانک‌ها باشد و درغیراین صورت احتمال ارسال پیامک جعلی هم وجود دارد.

مطالب پیشنهادی
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین