کد مطلب: ۶۲۱۲

بورس اصلاح می‌کند؟

به‌نظر می‌رسد شاخص کل بورس تهران پس از فتح قله 2.5 میلیون واحدی، روندی اصلاحی را دنبال کند.

به گزارش دنیای اقتصاد، بورس تهران طی روز چهارشنبه برخلاف روزهای گذشته با افت و خیزهایی همراه بود. به‌‌‌‌‌رغم آنکه با نزدیک‌‌‌‌‌شدن نماگر اصلی به سقف اردیبهشت سال‌گذشته، بازار با کم‌‌‌‌‌رمقی‌‌‌‌‌هایی روبه‌رو می‌شود، اما همچنان خریداران به‌صورت فعال ظاهر می‌شوند. قیمت‌ها برای ورود سرمایه‌گذاران جامانده بسیار بالاست و یک روند اصلاحی برای ظهور مجدد تقاضا در بازار ضرورت دارد.

احتمالا شاخص تا مرز ۲.۵ میلیون ‌واحدی، با قدرت حرکت خواهد کرد و می‌توان در تابلوی معاملات، شاهد ارزش بالایی از دادوستدهای سهام بود. به‌نظر می‌رسد پس از فتح قله، شاخص‌کل بورس روندی اصلاحی را دنبال کند. در این شرایط اگر ارزش معاملات بین ۷ تا ۱۰ هزار‌ میلیارد‌ تومان باقی‌بماند، می‌توان به یک روند جدید برای سقف‌‌‌‌‌شکنی و رکوردشکنی‌‌‌‌‌های جدید امیدوارتر شد، با این‌حال بازار طی آخرین روز هفته با ورود پول ۱۱۸ میلیارد‌ تومانی و ارزش معاملات بیش از ۷ هزار‌ میلیارد‌ تومانی همراه بوده‌است. همچنین نسبت P/E بازار هنوز با میانه تاریخی ۷.۵ واحدی خود فاصله دارد، از این‌رو بورس برای عبور از مانع ۲.۵ میلیون‌واحدی، بیشترین آمادگی را دارد.

شاخص‌کل بورس در حالی برای دومین روز متوالی، در کانال ۲.۴ میلیونی قرار داشت که ارزش معاملات با احتساب صندوق‌ها بالای ۱۰ همت تثبیت شد. نهمین روز متوالی است که ارزش معاملات بالای ۱۰۰ میلیون دلار است و به‌نظر می‌رسد، استقبال از بازار به مرور افزایش‌یافته‌است.

خروج پول روز گذشته نیز با ورود پول حقیقی‌‌‌‌‌ها در روز چهارشنبه جبران شد و همه عوامل بنیادی و اقتصادی در حمایت از شاخص بورس برای فتح قله ۲.۵ میلیون‌‌‌‌‌واحدی لشکرکشی کرده‌اند. دلار نیما با سرعت بیش‌‌‌‌‌تری در حال کاهش فاصله خود با دلار بازار آزاد است. همچنین نرخ بهره اوراق روند کاهشی را دنبال می‌کند.

بازار در دو سناریو‌ می‌تواند نوساناتی را تجربه کند. اول آنکه با تداوم روند صعودی که سرآغاز آن آبان امسال است، از سقف اردیبهشت سال‌قبل عبور‌ کرده و با اصلاح قیمتی این اطمینان را در بازار حاصل کند که کف قیمتی خوبی برای ورود به‌وجود آمده‌است.

دومین سناریو که محتمل‌‌‌‌‌تر از سناریوی قبلی است، می‌تواند اصلاح قیمتی قبل از عبور از سقف اردیبهشت باشد. بازار در این سناریو می‌تواند همانند گذشته، به‌صورت شارپ تا تارگت‌‌‌‌‌های ۳ میلیونی و ۳.۵ میلیونی حرکت کند. هر دو سناریو در حالی قابلیت تحقق دارند که عوامل سیاسی و ریسک‌های سیستماتیک، مجال پیش‌بینی‌‌‌‌‌پذیری بازار را بدهند.

بازارهای جهانی در آرامش

پس از اعلام خبر آتش‌‌‌‌‌بس در لبنان و کاهش نسبی تنش‌ها در خاورمیانه، بازارهای جهانی روند کاهشی را دنبال کردند، به‌طوری‌که انس جهانی طلا در روز چهارشنبه در محدوده ۲ هزار و ۶۵۰ دلار مورد معامله قرارگرفت، همچنین قیمت جهانی نفت‌برنت، در کف کانال ۷۰ دلار قرار دارد.

همچنین بازار فولاد چین نیز تکانه‌ای را تجربه نکرده و صنعت فولاد احتمالا محرکی غیر‌از رشد دلار نیما نخواهد داشت. قیمت سایر فلزات گرانبها نیز مانند سایر قیمت‌های جهانی، روندی نزولی خواهد داشت. اکنون نگاه‌ها به نشست فدرال‌رزرو در دسامبر است تا تکلیف بازار تا پایان سال‌میلادی روشن شود. بازار انتظار دارد نرخ بهره کاهش ۰.۲۵ واحد‌ درصدی داشته‌باشد.

تجمع گزارش‌های ماهانه در کدال

رشد دلار نیما سبب شده‌است تا میانگین این شاخص ارزی در سال‌جاری به حوالی ۴۵ هزار‌ تومان برسد. با این تفاسیر، همچنان می‌توان به رشد درآمد شرکت‌ها امیدوار ماند. البته اگر ناترازی‌‌‌‌‌های انرژی بگذارند تا فرصت تنفس و خودنمایی در صنایع دیده شود.

سامانه کدال از ابتدای آذر، شاهد ترافیک گزارش‌های ماهانه بود. بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد، عمده گزارش‌های آبان‌‌‌‌‌ماه سیگنال خوبی را به بازار می‌دهند. احتمالا شرکت‌ها در پاییز موفق خواهند شد‌ تا درآمد بهتری را به بازار ارائه دهند. از آنجا که حاشیه سود بازار در تابستان به کف تاریخی خود رسیده‌است، احتمالا در پاییز با حمایت دولت و محرک دلار نیما، حاشیه سودها بهبود خواهند داشت.

تاکنون مجموع درآمد نزدیک به ۵۰ نماد بورسی در مهر و آبان از مجموع تابستان بیشتر شده‌است که می‌توان به آینده این نمادها، به‌طور خوشبینانه‌‌‌‌‌ای نگاه کرد. فولادی‌‌‌‌‌ها، سیمانی‌‌‌‌‌ها و قند وشکری‌‌‌‌‌ها سه صنعتی هستند که عمده نمادهای آنها با گزارش‌های آبان رکورد جدیدی را در درآمد فصلی ثبت کردند.

P/E تعادلی بازار چقدر است؟ ‌

P/E بازار در حالی اواخر مهرماه در حوالی ۵.۵ واحد قرار داشت که بازار در اوج تنش قرار داشت و نرخ بهره بالای ۳۰ درصد بود، اما قیمت‌ها می‌توانست برای تحلیلگرانی که انتظار تحول اساسی در متغیرهای اقتصادی داشتند، جذاب‌‌‌‌‌تر باشد. با کاهش نرخ اوراق اخزا و رشد دلار نیما همزمان با اعلام آتش‌‌‌‌‌بس، P/E بازار تا محدوده ۷واحد رشد کرده‌است. بر اساس روند تاریخی بورس تهران، P/E آینده‌نگر بازار باید تا ۸واحد پیشروی کند.

همچنین P/E  گذشته‌نگر نیز تا ۱۰ واحد جای رشد خواهد داشت. بر این اساس بازار حداقل انتظار یک رشد ۴۰ درصدی را از همین نقطه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین