کد مطلب: ۶۰۷۰

قطع برق صنایع، تورم را بیشتر می‌کند

یک کارشناس انرژی، گفت: شرط لازم برای تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد، بالا بردن شدت مصرف انرژی در صنایع است.

به گزارش میزان، صنایع کشور در هنگام قطعی‌های برق با مشکلات عمده‌ای مواجه می‌شوند؛ کارشناسان معتقدند که اقتصاد ملی در گرو تامین برق برای صنایع کشور است و در صورت تامین‌نشدن برق صنایع، تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد امکان‌پذیر نخواهد بود.

یکی از چالش‌های بزرگ صنعت برق کشور در حال حاضر مصرف بیش از حد و فراتر از استاندارد در بخش‌های مختلف به‌ویژه در بخش صنعت و خانگی است.

موضوع قطعی برق در تابستان و مشکلات پی‌درپی برای صنایع و تولیدی‌ها از فصل گرم سال به فصل سرد سال منتقل شده حال عمده شهروندان و اکثر صنایع به‌طور زمان‌بندی‌شده با قطعی‌های چندساعته روبه‌رو می‌شوند.

در همین راستا هاشم اورعی، کارشناس انرژی، اظهار کرد: انقلاب صنعتی که در نیمه قرن ۱۸ میلادی شکل گرفت؛ کار را از انسان به ماشین منتقل کرد، اما در ازای آن نیاز به انرژی داشت که پس از آن بحث سوخت‌های فسیلی مطرح شد.

وی ادامه داد: در تمام دنیا صنعت، انرژی را می‌بلعد و به نسبت دیگر بخش‌ها از جمله خانگی، کشاورزی و تجاری مصرف بالایی دارد و نمی‌توان تصور کرد که بدون انرژی صنعت ما فعال بماند و رشد کند.

این کارشناس انرژی گفت: در لایحه برنامه هفتم توسعه تحقق رشد ۸ درصدی برای کل اقتصاد هدف‌گذاری شده که سهم بخش صنعت در تحقق این رشد، دستیابی به رشد متوسط سالیانه ۸.۵ درصد است.

اورعی با اشاره به اینکه صنعت ما به شدت نیازمند برق است، گفت: شرط لازم برای تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد، بالابردن شدت مصرف انرژی در صنایع است و با این تفاسیر مصرف برق در آینده نیز به‌طور قابل توجهی بالا می‌رود.

وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ملی در گرو تامین برق برای صنایع کشور است، گفت: توسعه کشور با رونق صنعت امکان‌پذیر است و نمی‌توان تصور کرد که با توسعه دیگر بخش‌ها همچون کشاورزی و خدمات، اقتصاد کشور رشد کند چراکه در منابع آبی محدودیت بسیاری وجود دارد و در بخش خدمات نیز به بخش‌های مختلف دنیا متصل نیستیم.

این کارشناس انرژی معتقد است که برای توسعه اقتصاد کشور باید روی بخش صنعت و رونق آن حساب کرد که برای این امر حداقل باید برق به اندازه نیاز در اختیار صنایع قرار داده شود تا باعث توسعه شود، اما در شرایط فعلی حتی برای سر پا نگه داشتن صنایع فعلی نیز نمی‌توانیم برق تامین کنیم.

اورعی با اشاره به اینکه عدد ضرر و زیان صنایع در پی قطعی‌های برق قابل توجه است، گفت: بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته حدود ۶ هزار و ۵۰۰ مگاوات، مصرف ما افزایش پیدا کرده، اما فقط توانستیم ۲ هزار و ۳۰۰ مگاوات ظرفیت ایجاد کنیم.

وی ادامه داد: از همین‌رو حدود ۴ هزار و ۲۰۰ مگاوات ناترازی ما در برق افزایش یافته و نشان می‌دهد که به‌جای پیشرفت درحال پسرفت هستیم.

این کارشناس انرژی تصریح کرد: اگر ناترازی برق بالا باشد، اما به‌دلیل اهمیت صنایع، این کسری به بخش غیرمولد انتقال یابد مشکلی نیست، اما در کشور ما در زمان ناترازی اول بخش مولد یعنی صنایع با خاموشی مواجه می‌شوند و باعث می‌شود روزبه‌روز صنایع ضعیف‌تر شوند و رشد اقتصادی اتفاق نیفتد.

به گفته اورعی مقابله با مشکل ناترازی در کوتاه‌مدت ممکن نیست چرا که نمی‌شود بیش از چند دهه مسیر اشتباه طی شود و یک شبه آن را اصلاح کرد.

وی با اشاره به اینکه با تغییر تفکر و سیاست می‌توان مشکل ناترازی را حل کرد، گفت: باید به مردم اعلام کرد که چه میزان کمبود برق وجود دارد و برای رفع این مشکل راهکار ارائه داد.

این کارشناس انرژی گفت: در زمان ناترازی برق می‌‎توان قطعی برق را در بخش خانگی اعمال نکرد و فقط صنایع درگیر قطعی‌ها باشد، اما این نکته را نیز باید در نظر گرفت که با عدم رونق صنایع، سال آینده با تورم بالاتری روبه‌رو خواهیم شد.

اورعی افزود: از طرفی می‌شود مردم در بخش خانگی با اندکی سختی، قطعی برق را تحمل کنند، اما بخش مولد یعنی صنایع با تمام ظرفیت فعالیت خود را ادامه دهد؛ اما دولت راه حل آسان را در پیش گرفته یعنی بیشتر مشکل قطعی برق را به صنایع منتقل می‌کند.

وی با اشاره به سبد انرژی مصرفی کشور اظهار کرد: در برخی از فصول سال ۹۰ درصد انرژی در بخش‌های مختلف با گاز تامین می‌شود، در همین زمینه فرهنگ‌سازی غلط یکی از عوامل مهمی است که درحال حاضر کشور را با ناترازی انرژی روبه‌‎رو کرده است.

به گفته این کارشناس انرژی مردم عادی شاید نمی‌دانستند سال‌ها بعد ممکن است در موضوع گاز با کمبود مواجه می‌شویم، اما مسئولان و برنامه‌ریزان وزارت‌خانه‌های مربوطه باید می‌دانستند که در قبال فرهنگ‌سازی غلط برای استفاده از گاز به‌جای سوخت‌های دیگر قطعا سال‌های بعد با ناترازی مواجه خواهیم شد.

وی با بیان اینکه چرا باید سبد انرژی در کشور تا این حد وابسته به گاز باشد، گفت: حالا که به اینجا رسیده‌ایم مجبور به استقاده از انرژی‌های تجدیدپذیر هستیم و خوشبختانه در کشور منابع عظیم باد و خورشید وجود دارد.

اورعی انرژی‌های تجدیدپذیر را فرصتی برای کشور دانست و افزود: باید مدل‌های اقتصادی طراحی شود که بخش خصوصی ترغیب به سرمایه‌گذاری در این بخش شود.

این کارشناس انرژی تاکید کرد: می‌توانیم در مناطق شرقی کشور شرایطی مهیا کنیم تا با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر شاهد رشد اقتصادی این مناطق باشیم و هم در کنار آن به تولید برق بپردازیم.

وی معتقد است که برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر باید صنعت انرژی خورشیدی و انرژی بادی شکل گیرد تا اقتصاد را متحول کند.

اورعی با بیان اینکه ۱۵ درصد نیروگاه‌ها عمر بالای ۳۰ سال و ۳ درصد از نیروگاه‌های کشور عمر بالای ۴۰ دارند، گفت: باید راندمان نیروگاه‌ها را بالا برد و تجهیزات انتقال و توزیع را به‌روز کرد تا از اتلاف انرژی جلوگیری شود و مصرف انرژی برای تولید برق کاهش پیدا کند.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین