تورم آبروی شبکه بانکی را خرید
هرچند بانک مرکزی از ابتدا سال ۱۴۰۳ نرخ تورم را اعلام نکرده و ترجیح داده است رقمی را اعلام نکند؛ اما آمارهای مرکز آمار نشان میدهد نرخ تورم در اکثر ماههای سال جاری بالای ۳۵ درصد بوده است. بنابراین برای ثابت ماندن مقدار حقیقی تسهیلات پرداختی به میزان سال گذشته باید میزان اسمی تسهیلات به اندازه تورم افزایش پیدا میکرد اما شبکه بانکی در ۶ماهه امسال عملکرد منفی در میزان پرداخت تسهیلات حقیقی داشته است.
تریبون اقتصاد- درحالی که گزارش بانک مرکزی از میزان تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در ۶ ماهه ابتدای امسال رشد ۲۲.۲ درصدی نسبت به سال گذشته را نشان میدهد؛ اما تعدیل ارقام پرداختی با تورم نشان از کاهش آن دارد.
به گزارش فارس؛ بانک مرکزی چند روز پیش آمار تسهیلات پرداختی شبکه بانکی طی شش ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد. طبق این آمار، بانکها در مجموع ۳۱۰۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای مختلف اقتصادی و خانوار پرداخت کردهاند.
موضوعی که در گزارش بانک مرکزی خودنمایی میکند میزان رشد ۲۲.۲ درصدی رقم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی نسبت به ۶ ماهه ابتدایی سال گذشته است.
آمارهای این بانک نشان میدهد بانکها در ۶ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲.۲۴۳۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردهاند که این عدد امسال ۵۶۴ هزار میلیارد تومان افزایش را نشان میدهد.
اما مقایسه تسهیلات پرداختی شبکه بانکی طی ۶ماهه امسال و سال گذشته با نرخهای ثابت سال ۹۵ و تعدیل شده با نرخ تورم پرده از موضوع دیگر برمیدارد.
در نمودار زیر تسهیلات پرداخت شده توسط شبکه بانکی در ۶ ماهه سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به صورت تعدیل شده با شاخص تورم با یکدیگر مقایسه شدهاند.
این آمار نشان میدهد که تسهیلات پرداختی حقیقی شبکه بانکی نسبت به شش ماهه ابتدای سال گذشته کاهش داشته است و رشد بیش از ۲۲ درصدی تسهیلات پرداختی در گزارش بانک مرکزی به واسطه رشد تورم بوده است.
همان طور که در نمودار مشخص است سال گذشته رقم حقیقی تسهیلات پرداختی طی ۶ ماهه ابتدا سال ۱۲۵۹ هزار میلیارد تومان بوده است در حالی که امسال این رقم ۱۱۷۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است؛ بنابراین تسهیلات پرداختی شبکه بانکی نه تنها رشد ۲۲.۲ درصدی نداشته بلکه کاهش نیز داشته است.
هرچند بانک مرکزی از ابتدا سال ۱۴۰۳ نرخ تورم را اعلام نکرده و ترجیح داده است رقمی را اعلام نکند؛ اما آمارهای مرکز آمار نشان میدهد نرخ تورم در اکثر ماههای سال جاری بالای ۳۵ درصد بوده است.
بنابراین برای ثابت ماندن مقدار حقیقی تسهیلات پرداختی به میزان سال گذشته باید میزان اسمی تسهیلات به اندازه تورم افزایش پیدا میکرد اما شبکه بانکی در ۶ماهه امسال عملکرد منفی در میزان پرداخت تسهیلات حقیقی داشته است.
کارشناسان معتقدند با توجه به هم زمانیِ کاهش تسهیلات پرداختی و رشد نقدینگی از ابتدای سال جاری میتوان دریافت که سهم سود پرداختی شبکه بانکی در اجزای نقدینگی افزایش و سهم سایر پرداختنیهای بانک، از جمله تسهیلات پرداختی کاهش یافته است.