سرنوشت بازار در گرو یک سیگنال بزرگ!

بازارهای مالی در هفتههای اخیر تحت تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا قرار دارد که یکی از عوامل تاثیرگذار بر روند بازار است
تریبون اقتصاد_ دو کارشناس بازار سرمایه در گفت و گویی، اصلاح فرسایشی در نمادهای بزرگ، وضعیت دلار و طلا و فراز و فرود شاخص بورس را پیش بینی کردند.
به گزارش دنیای اقتصاد، پدرام روتیها گفت بازار هفته گذشته وارد روندی نسبتا اصلاحی شد و از شرایط رشد سریعی که در هفتههای گذشته تجربه کرده بود، فاصله گرفت . یکی از نکات قابل توجه حرکت از نمادهای شاخصساز به سمت سهام شرکتهای کوچکتر و هموزن بود. این اصلاح در نمادهای بزرگ از نوع فرسایشی به نظر میرسد که هم در بُعد زمانی و هم در بُعد قیمتی در حال وقوع است.
مهمترین و داغترین عامل این روزها، موضوع مذاکرات سیاسی است. پس از انتشار اظهارات منفی مذاکرهکننده آمریکایی، بازار واکنش منفی شدیدی نشان داد و وارد دور نزولی شد. با آغاز دور چهارم مذاکرات، همه فعالان در انتظار مشخص شدن چشمانداز آینده هستند. در این میان، دلار و فضای سیاسی بویژه احتمال کاهش ریسک جنگ از عوامل مهمی هستند که بر بورس اثر مستقیم میگذارند.
یکی دیگر از موارد مهم که باید به آن توجه داشت، کمبود انرژی و قطعی برق است که این روزها به یکی از معضلات صنایع بزرگ بویژه فولادی ها تبدیل شده است. این مسئله باعث کاهش تولید و افت حاشیه سود شرکتها میشود و بر عملکرد آنها در بازار سرمایه اثر منفی می گذارد.
از دیگر اتفاقات اخیر، مصوبه مربوط به صندوقهای اهرمی بود. خبرهای منفی منتشره در این زمینه، منجر به فشار فروش از سوی این صندوق ها شد. اصلاح روزهای اخیر ناشی از دو عامل همزمان شامل اظهارات منفی درخصوص مذاکرات و فشار فروش ناشی از وضعیت صندوقهای اهرمی بود.
نکته قابل توجه دیگر، بحث نرخ بهره بانکی است. بانک مرکزی تصمیمی برای کاهش نرخ بهره ندارد و این موضوع نیز فشار مضاعفی بر بازار سرمایه وارد کرده است. عدم تغییر در نرخ بهره در کنار سایر عوامل، موجب تداوم فضای رکودی در اقتصاد و بورس خواهد شد.
ارزش معاملات یکی از چراغهای راه تحلیلگران است. اگر ارزش معاملات به سطح ۲۰ هزار میلیارد تومان بازگردد، میتوان امیدوار بود اصلاح فرسایشی در شاخصسازها کوتاهتر شود، سهمها بین سرمایهگذاران دستبه دست شوند و انگیزه و رغبت به بازار بازگردد. در این صورت بورس بار دیگر وارد روند صعودی شود.
سرور قاراخانی گفت بازار سرمایه این روزها درگیر و دار اخبار مذاکرات قرار دارد. شاخص کل با انتشار اخبار مثبت سقف تاریخی را شکست و رشد قابل توجهی را تجربه کرد.
معاملات بازارهای طلا، دلار و بورس بهشدت به نتیجه مذاکرات وابسته شدند. مذاکرات تنها توانسته فرصتی برای نفس کشیدن وضعیت اقتصادی فراهم کند و هنوز تغییرات بنیادی در اقتصاد مشاهده نمیشود. مواردی مانند کسری بودجه، کمبود منابع انرژی در فصل تابستان، قطعی برق صنایع، تعطیلی شرکت های تولیدی و کارخانهها از جمله چالشها و ضعفهای ساختاری اقتصاد هستند. بنابراین اخبار توافق، حتی اگر موقتی باشد، تنها نقش محرک روانی و فرصتی برای استراحت وضعیت موجود را ایفا می کند.
از نظر تکنیکال، شاخص بورس وارد دور بسیار حساسی شده و در انتظار خبر مثبت قرار دارد. شاخص ممکن است از نظر قیمتی و زمانی تا محدوده 2.970 میلیون واحد اصلاح کند و پس از آن با انتشار اخبار مثبت مبنی بر حصول توافق، توان صعود تا 3.3 میلیون واحد را خواهد داشت.
در این میان، محدودیت دامنه نوسان نیز باعث کاهش سرعت حرکت شده که در شرایط ریسکی کنونی تصمیمی منطقی و پویا است. باید توجه داشت روند بازار از دیدگاه تکنیکال پیش میرود و اخبار مثبت یا منفی صرفا در نقش محرکهای کوتاهمدت و هیجانی ظاهر میشوند.
بازارهای طلا، دلار و بورس، همگی در انتظار تصمیمات حاصل از مذاکرات هستند. با آرام گرفتن جنگ تعرفهای، قیمت جهانی طلا نیز آرامتر شده است. با این حال، ریسکهای ژئوپلیتیک جهانی همچنان بالا و ناپایدار هستند. اونس جهانی با تشدید تنشها به سطوح قیمتی بالاتری دست می یابد که قطعا بر قیمت طلای داخلی بیتاثیر نخواهد بود. با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی، برای پاییز و اوایل مهر ماه میتوان شرایطی توفانیتر را برای بازار طلا و دلار پیشبینی کرد.
به نظر میرسد صنایع پالایشی و خودرویی چشمانداز بهتری در آینده نزدیک داشته باشند. روند مذاکرات زمانبر است و در این مدت، اخبار متناقض و پراکنده، باعث افزایش هیجان و نوسانات روانی سرمایهگذاران در بازارهای مختلف میشود.