هیوندای الانترا؛ همهچیز درباره غول جدید وارداتی

در این گزارش به بررسی هیوندای الانترا، پرداختهایم
تیربون اقتصاد_هیوندای الانترا یکی از خودروهای جدید و وارداتی کرمان موتور است و ما در این مطلب نقد و بررسی طراحی این خودرو را به شما ارائه می دهیم.
به گزارش آخرین خودرو، این روزها با وجود اینکه بازار و صنعت خودروسازی در سلطه کراس اوور ها و SUVها قرار گرفته است، اما همچنان سگمنت سدان به عنوان یکی از مهم ترین (شاید مهم ترین) و البته در دسترس ترین سگمنت های خودرویی در دنیا شناخته می شود که انتخاب اول بسیاری از خریداران نیز لقب می گیرد. بخصوص سدان های سایز متوسط شهری یا کلاس C که از سگمنت های بسیار پرفروش در بازارهای جهانی نیز می باشد. از همین رو در سبد محصولات خودروسازان آسیای شرقی مانند تویوتا، مزدا، هوندا، هیوندای، کیا و… این سگمنت از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر به آمارهای فروش این برندها نیز نگاهی بیاندازیم، خواهیم دید که کلاس سدان های C همواره میزان فروش بالایی دارند.
هیوندای النترا که برای ما ایرانیان با نام آوانته یادآور خاطرات خوب صنعت خودروسازی کشور در اوایل دهه ۸۰ شمسی است، یکی از سدان های کامپکت و پرطرفدار بازار می باشد که از سال ۱۹۹۰ میلادی، هفت نسل از آن معرفی و به بازار عرضه شده است و لقب پرفروش ترین محصول این برند کره ای را نیز به دوش می کشد.
اما این سدان محبوب، در هفتمین نسل خود که نخستین بار در سال ۲۰۲۱ رونمایی شد، از یک طراحی به شدت جسورانه و ساختارشکن برخوردار است که بر پایه فلسفه طراحی جدید این برند تحت عنوان «Sensuous Sportiness» شکل گرفته است و مشتریانی را هدف قرار داده که در عین عملگرا بودن، شخصیتی ساختارشکن داشته و سنت ها را از نو تعریف می کنند که همین ویژگی در تمامی جزئیات طراحی بدنه و کابین نیز مشهود است. حال اما با وجود اینکه مدت هاست که در بازار جهانی نسخه فیس لیفت نسل هفتم الانترا عرضه شده است، مدل پیش از فیس لیفت آن، البته با سطح آپشن های پایه توانسته بار دیگر قدم در خیابان های کشور بگذارد تا ما نیز از حداقل فرصت پیش آمده استفاده کنیم و در این مقاله، به بررسی طراحی ساختارشکنانه این سدان بپردازیم.
طراحی هیوندای الانترا در نمای بیرونی
نسل جدید هیوندای الانترا، بعد از آخرین نسل سدان بزرگتر سوناتا، دومین محصولی از هیوندای می باشد که بر اساس فلسفه جدید «Sensuos Sportiness» این برند شکل گرفته است. این فلسفه بر پایه چهار عنصر اساسی تناسبات، معماری، استایل و فناوری تعریف می شود و هدفش ایجاد یک زیبایی ذاتی و طبیعی به همراه القا حس ارزشمند و مطلوب در خودروهای هیوندای است.
با این حال هیوندای معتقد است که استایل و سبک طراحی هر محصول که بر پایه این فلسفه شکل می گیرد، باید شخصیتی متمایزی نیز از خود به نمایش بگذارد و طرحی را ارائه دهد که نیازهای مبتنی بر سلایق متفاوت مشتریان را برآورده سازد. بر همین اساس طراحی هفتمین نسل الانترا، مفهومی به نام «Parametric Dynamics» را به نمایش می گذارد که سبب جسورانه تر و کمی نامتعارف تر شدن کاراکتر ان، بخصوص در این کلاس شده است.
لوک دانکرلوک «Luc Donckerwolke» مدیر ارشد طراحی گروه هیوندای موتورز، در رابطه با طراحی الانترا اینگونه توضیح می دهد؛« هفتمین نسل الانترا/آوانته مانند نسل اول ان، شخصیتی جسورانه دارد. این زیبایی شناسی تازه از طریق خطوط نامتعارف و چهره ای که تابوهای طراحی را می شکنند، تکمیل می شود. الانترای جدید با حالتی که شبیه به کریستال های هندسی می باشد در کنار سطوح بدنه تقسیم شده، از طرحی برجسته برخوردار شده است تا واکنش احساسی قوی از مشتریان دریافت کند.»
در حالی که الانترای جدید با کمک واقعیت افزوده طراحی شده است، اتصال سه خط در یک نقطه عنصر اصلی در ایجاد مفهوم «Parametric Dynamics» بوده است. استفاده از این عنصر طراحی، چالشی جسورانه بوده که تاکنون در طراحی خودرو و در این سگمنت از سدان های کامپکت از اجرای آن اجتناب می شده است که همین نکته، نشان از جسارت و کاراکتر خاص و تحول آفرین الانترا دارد.
در نمای جلو با یک چهره بسیار تهاجمی و متفاوت که احتمالا تا پیش از این چنین گرافیکی را در هیچ سدان کامپکتی ندیده ایم روبه رو می شویم. چراغ ها و جلو پنجره با الگوی «Parametric Jewel» که در قالب یک مجموعه قرار گرفته اند بر عریض بودن بدنه تاکید دارند و چهره جسورانه این نما را نیز برجسته تر می کند.
با این حال الگوی جواهر شکل جلو پنجره آبشاری الانترا اگرچه جذاب و خاص است، اما قرار گیری چراغ راهنما در داخل یکی از این حفره ها در دو طرف جلو پنجره چندان پخته و زیبا اجرا نشده است و به نظر می رسد تنها در راستای ایجاد تمایز در این نما خلق شده باشد. بخصوص زمانی که از نزدیک به آن نگاه می کنید با یک لامپ ارزان قیمت مواجه می شویم که به نظر کاهش هزینه های تولید نیز در اجرای چنین طرحی بی تاثیر نبوده است. هر چند که بر خلاف این قسمت، گرافیک چراغ های جلو، چه در نسخه فول آپشن و چه در در نسخه پایه که از یک تم تیره برخوردار شده است بر جذابیت های چهره الانترا افزوده است.
خطوط و سطوح روی کاپوت که با زاویه ای به سمت جلو پنجره و لبه کاپوت امتداد پیدا کرده، بر خلاف محصولی مانند فولکس واگن گلف، توانسته حالتی خوابیده و تهاجمی در این قسمت ایجاد کند بخصوص که اگر از نمای جانبی به دماغه خودرو نگاه کنیم، این حالت جسورانه و روبه جلو بیشتر خود را نشان می دهد. بر روی سپر نیز خطوط شارپ و در هم تنیده، هماهنگی جذابی با سطوح و خطوط کناری بدنه ایجاد کرده است که در کنار دو چراغ مثلثی شکل که در گوشه های سپر قرار گرفته اند، ظرافت زیبایی را به این قسمت افزوده است.
تیم مهندسی و طراحی هیوندای، برای اینکه الانترای جدید، ظاهری کوپه مانند داشته باشد، بدنه آن را کشیده تر، کوتاه تر و پهن تر از نسل قبلی در نظر گرفته اند. به طوریکه طول کلی آن ۵۶ میلی متر، فاصله بین دو محور ۲۰ میلی متر و پهنای آن ۴/۲۵ میلی متر عریض تر شده است. ضمن اینکه ارتفاع نیز به میزان ۲۰ میلی متر کوتاه تر شده است.
با این حال مهم ترین ویژگی ظاهری نمای جانبی الانترای جدید به خطوط شخصیتی یا کاراکتر لاین آن مربوط می شود. جایی که ما شاهد خطوطی شارپ با گرافیک ‘Z’ شکل هستیم که در نقطه ای به یک دیگر متصل می شود و فرمی به شکل اریگامی را در پنل بدنه ایجاد کرده است که البته خاص و متفاوت می باشد. با این حال مسئله فرم خطوط در نمای جانبی الانترا نیست، بلکه تمامی نکات به این مربوط است که این خطوط در کجا همگرا می شوند. چرا که اگر دقت کنیم می بینیم که این خطوط از مرکز بدنه و کمی متمایل به جلو به یک دیگر برخورد می کنند که سبب شده به لحاظ بصری حسی از شکسته شدن بدنه در این نقطه را منتقل کرده و هم از کاراکتر جسورانه و روبه جلو الانترا بکاهد و به نظر می رسد که اگر این خطوط در نقطه ای مانند ابتدای در جلو و یا حتی بر روی گلگیر به یک دیگر برخورد می کردند، مطابق آنچه که در مدل برقی ایونیک ۵ «Ioniq 5» شاهدش بودیم، بر جذابیت های بصری و خاص الانترا در این نما اافه می شد و به صورت بصری کاراکتری جسورانه تر و روبه جلو به ان می بخشید.
در کنار این نکته منفی اما، یک نقطه قوت نیز وجود دارد و آن نحوه امتداد خط شانه در طول بدنه است. درواقع این خط از اسپویلر درب صندوق آغاز شده و با گذر از گلگیر عقب و درهای جانبی، با حالتی گوه ای شکل و پیکان مانندی بر روی سپر جلو ادامه پیدا کند که در این بین با حالت های محدب و مقعر، به سمت جلو و عقب حرکت می کند که یک گرافیک پخته و البته جذاب به این نما بخشیده است. جذابیت این امر زمانی بیشتر می شود که در نسخه فیس لیفت به واسطه تغییرات زیادی که در نمای جلو شاهدش هستیم، این خط محو شده و بر روی سپر جلو نیز امتداد پیدا نکرده است.
مورد بعدی نیز به اندازه رینگ ها بازمی گردد، چرا که به نظر می رسد سایز ۱۶ و حتی ۱۷ اینچ نیز با تناسبات بدنه الانترا در نمای جانبی در تداخل است و استفاده از رینگ هایی با سایز بزرگتر قطعا می توانست بر جذابیت های این نما بیافزاید. با این حال از نظر فرمی طراحی رینگ ها زیبا و مطلوب می باشد.
در نمای عقب هیوندای الانترا جدید نیز با ظاهری مدرن از یک سدان کامپکت روبه رو می شویم. چراغ های کشیده و به هم پیوسته، همانند نمای جلو تاکیدی بر عریض بودن بدنه الانترا دارد. زیبایی این چراغ های شارپ، با گرافیک «H» شکل آن ها تکمیل شده است.
همانند سایر قسمت های بدنه، در نمای عقب نیز استفاده از خطوط تیز و متعدد در اولویت بوده است. بخصوص خطی که از ستون C تا اسپویلر و لبه درب صندوق امتداد پیدا کرده در کنار شیشه های عقب چند ضلعی و فرم فست یک مانند عقب، این نما را خاص تر از هر سدانی در این کلاس کرده است.
با وجود این اما تمامی خطوط و عناصر نمای عقب، در عین هارمونی که ایجاد کرده اند به گونه ای هم عرض و تقریبا موازی شکل گرفته اند. به این صورت که اگر دقیق تر به این نما نگاه کنیم، خطوط و عناصر افقی زیادی را مشاهده می کنیم که از بالای اسپویلر تا پایین سپر وجود دارد که تقریبا از عرض و پهنایی یکسان برخوردار می باشند و همین باعث شده تا نمای عقب کمی حالت ایستا به خود بگیرد و از پویایی کمتری برخوردار باشد. در حالی که اگر محل قرارگیری پلاک بر روی سپر کمی کوچک تر و کم عرض تر طراحی می شد می توانست در بهبود پویایی این نما تاثیرگذار تر باشد.
با این حال اگر بخواهیم نقاط برجسته طراحی الانترا را به طور خلاصه توصیف کنیم باید به این موارد اشاره کرد؛
نکات برجسته نمای جلو:
– طراحی الگوهای مشبک جلو پنجره که به شکل جواهر است.
– جلوپنجره عریض و یکپارچه با چراغ ها که رخی جسورانه با گرافیک قدرتمند به نمای جلو داده است.
– خطوط ظریف و برجسته که هماهنگی خوبی با سطوح کناری ایجاد می کنند.
نکات برجسته نمای کناری:
– نیمرخی کشیده با کاپوتی بلند و خوابیده، حسی از تهاجم و تنش را منتقل می کند.
– لبه های برجسته که در سراسر نمای کناری امتداد پیدا کرده اند.
– فرم خوابیده ستون C که حالتی کوپه مانند ایجاد کرده است.
نکات برجسته نمای عقب:
– خط افقی عریض که در مرکز درب صندوق عقب قرار دارد و تا لبه های بیرونی امتداد پیدا کرده است.
– گرافیک “H” چراغ های عقب با تکنولوژی بالا که تداعی کننده لوگو هیوندای می باشد.
– مشکی بودن بخشی از شیشه های عقب برای ایجاد حس کوپه مانند در سدان الانترا جدید.
طراحی هیوندای الانترا در کابین
در داخل کابین، فضای کلی متمرکز بر راننده طراحی شده است. تمامی اجزا به صورت افقی در طول داشبورد امتداد پیدا کرده و نمایی مدرن و مینیمال به کابین داده است. هر چند با توجه به این که نسخه عرضه شده در داخل بازار ایران از مدل های کم آپشن است، بنابراین ویژگی بصری خاصی را در داشبورد مانند نمایشگر یکپارچه و یا کنترل سیستم تهویه دیجیتال مشاهده نمی کنیم. اما نحوه امتداد خطوط از روی داشبورد به روی پنل رودری ها جذاب و زیبا می باشد. بخصوص اینکه دریچه های تهویه طوری طراحی شده اند که به صورت یکپارچه به نظر برسد. با این حال صفحه کیلومتر شمار دیجیتال که در نسخه بازار ایران به صورت آنالوگ است، در داخل یک محفظه یا درپوش قرار گرفته که تقریبا متفاوت تر از ترند روز طراحی می باشد.
بر روی کنسول میانی نیز یک میله یا به عبارتی یک دستگیره بلند که با شیبی زیاد از بالای داشبورد تا زیرارنجی امتداد پیدا کرده است وجود دارد که به نوعی فضای قسمت راننده را از قسمت سرنشین تفکیک کرده است. ضمن اینکه این قطعه در هنگام پیچیدن ها می تواند به عنوان یک اهرم نگه دارنده برای سرنشین عمل کند.
کیفیت متریال قطعا با توجه به کم آپشن بودن الانتراهای بازار ایران و به واسطه استفاده بیش از حد از پلاستیک خشک به جای متریال پارچه و چرم چندان چنگی به دل نمی زند، با این حال چندان هم بی کیفیت و آزاردهنده نمی باشد. هر چند اگر برچسب قیمتی تقریبا ۳ میلیاردی آن برایتان اهمیتی نداشته باشد! ضمن اینکه می توان گفت طراحی غربالک فرمان و اهرم تعویض دنده چندان هارمونی با یک دیگر ندارند. فرمان خوش فرم و زیبا می باشد در حالی که اهرم تعویض دنده تا حدی از مد افتاده و قدیمی بوده و چندان در بالابردن سطح بصری کابین تاثیرگذار نمی باشد.
با این حال فضای داخلی نیز شامل برخی نقاط برجسته است که به طور خلاصه به آن می پردازیم؛
نکات برجسته فضای داخلی:
– دریچه های تهویه هوای باریک و مدرن
– طراحی راننده محور با الهام از کابین خلبان
– کنسول مرکزی بلند که تکمیل کننده طراحی راننده محور است
– دستگیره های خاص برای سرنشین در هنگام پیچیدن
ـ دستگیره های داخلی اسپرت
کلام آخر
در مجموع می توان اینگونه عنوان کرد که طراحی نسل جدید الانترا، در عین حال که متفاوت و تا حد زیادی ساختار شکنانه است، پویا، جذاب و زیبا هم می باشد . هر چند که برخی ایرادات ظاهری که به آن نیز اشاره کردیم ممکن است واکنش های منفی را نیز به دنبال داشته باشد که البته در زمان و پس از رونمایی از الانترا نسل هفتم، شاهد چنین واکنش ها و انتقاداتی هم بودیم که در بین کارشناسان طراحی، نشریه ها و فضای مجازی نسبت به برخی از ویژگی های طراحی آن وجود داشت، اما نمی توان جسارت و خلاقیت هیوندای را برای ارائه چنین سبکی از طراحی، آن هم برای یک سدان کامپکت دوست نداشت و تحسین نکرد. جسارتی به نظر می رسد اکنون و با گذشت نزدیک به پنج سال از معرفی الانترا و حتی سوناتا، توانسته به یک پختگی نیز برسد و هویت بصری مشخص تری به محصولات هیوندای بدهد. هر چند لازم به ذکر است که همانطور که بارها به آن اشاره کرده ایم، شرایط بازار خودرو و سلایق مردم ایران کمی متفاوت بوده و طراحی خاص و متفاوت صرفا تضمین کننده موفقیت یک مدل و یا حتی شکست آن نخواهد بود و به سایر فاکتورها مانند قیمت، سطح امکانات و توان پیشرانه نیز گره خورده است که نسل آخر هیوندای الانترا نمونه بارزی از این قبیل خودروها می باشد.