کد مطلب: ۲۵۳۰۷
لینک کوتاه کپی شد

مشکل جدید برای مترو کرج، پرند و هشتگرد!

سالهاست که وضعیت متروی اقماری تهران بلاتکلیف رها شده است و اعضای شورای شهر تهران تأکید دارند که مدیریت خطوط اقماری به شهرهای مقصد سپرده شود؛ اصراری که با وجود گذشت ماه ها هنوز بی نتیجه مانده است

تریبون اقتصاد_شرکت متروی تهران مدیریت خطوط متروهای اقماری شهر تهران یعنی پرند، هشتگرد و متروی کرج را برعهده دارد، این در حالی است که بر اساس قوانین بالادستی شهرداری تهران که شرکت بهره برداری مترو نیز در زیر مجموعه آن قرار دارد تنها می تواند و مکلف است که در محدوده قانونی شهر تهران به ارائه خدمات بپردازد و نمی‌تواند اعتباری از بودجه شهر تهران را خارج از محدوده شهر هزینه کند.

به گزارش ایسنا،  آمار دریافت شده از شرکت بهره برداری مترو به تفکیک هر سه خط پرند، هشتگرد و کرج نشان می‌دهد که متروی پرند تنها در یک ماه یعنی مردادماه سال گذشته، به طول ۴۹ کیلومتر با ۳ ایستگاه بهره برداری شده به طور میانگین در این یک ماه ۳۶ هزار و ۹۵۱ مسافر را جابجا کرده و خط متروی هشتگرد هم با ۲۶ کیلومتر و ۲ ایستگاه فعال در مرداد ماه به صورت میانگین ۱۵ هزار و ۷۸۹ مسافر را جابجا می‌کند و این در حالیست که خط پنج مترو که به خط تهران- کرج معروف است با ۴۲ کیلومتر و ۱۱ ایستگاه تنها در مرداد ماه ۱۴۰۳ تعداد ۲ میلیون و ۴۹۴ هزار و ۲۰۹ مسافر را جابجا کرده است.

این رقم اعداد بالایی است؛ جابجایی این حجم از مسافر در خطوط حومه در حالیست که از نظر قانونی نمی‌تواند اعتباری از بودجه شهر تهران را خارج ا ز محدوده شهر هزینه کند و باید این خدمات در قالب خدمات پیمانکاری و انعقاد قرارداد تعیین تکلیف شود تا علاوه بر مشخص شدن هزینه کردها؛ مسئولیت‌های قانونی شهر مبدا با شهرهای مقصد مشخص شود. مطالبه ای که بارها از سوی رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران مطرح شده است؛ بگونه‌ای که  جعفر تشکری هاشمی  در مورد چرایی مدیریت شرکت بهره برداری تهران بر متروی خطوط حومه ای همچون پرند، هشتگرد و کرج به ایسنا می‌گوید:  شهرداری تهران برای این خطوط هزینه کرده و این خطوط را مدیریت می‌کند؛ اما قراردادی با مدیران شهرهای مقصد ندارد و این اشکال اساسی است که ما بارها در صحن شورای شهر تهران مطرح کرده و نسبت به آن تذکر داده‌ایم.

وی با تأکید بر اینکه با توجه به قوانین بالادستی، هزینه کرد موضوعات مختلف با دلیل و نیتی خارج از محدوده شهر غیرقانونی است و در جلسات شورای شهر این موضوع را مطرح کردیم، می‌افزاید: شهرداری تهران موظف است که به هر روشی قراردادهایی را با متولیان مربوطه در دولت و شهرهای مقصد منعقد کند و شرح وظایف مشخص شود تا روابط مالی تعریف شود و حتی به لحاظ حقوقی موضوعات تعیین تکلیف شود تا هم رعایت قانون شده باشد و هم در قبال حوادث احتمالی پیش بینی‌های مناسب را انجام داده باشند.

تشکری هاشمی همچنین بر لزوم ساماندهی خطوط متروی حومه که بارها به متولیان امر گوشزد کرده، تأکید دارد و می‌گوید: با وجود تذکرها، متأسفانه هنوز واکنش مثبتی را ندیدیم و اگر از هر بعد به این موضوع نگاه کنیم. می بینیم که عدم ساماندهی و تعیین تکلیف این خطوط شهرداری تهران را دچار آسیب خواهدکرد چراکه علاوه بر اینکه شهرداری باید برای نگهداری، اورهال و... این خطوط هزینه کند.

شهرداری تهران مدیریت خطوط متروی حومه را تعیین تکلیف کند

این عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: شهرداری تهران علاوه بر هزینه کردها، در قبال حوادث و اتفاقات هم مسئول خواهد بود و زمانی که این خطوط وارد استهلاک شود و منابع مالی زیادی برای اورهال و بهسازی نیاز داشته باشد، این هزینه محل جبرانش مشخص نیست و در مورد هزینه های جاری نیز باید بگویم که شهرداری تهران در حال حاضر در حال پرداخت یارانه است و همه این موارد مزید بر علت است و حتی اگر هیچ کدام از این موضوعات نیز مطرح نبود. چون سرویس دهی و هزینه کرد خارج از شهر تهران است؛ شهرداری مکلف است مدیریت این خطوط را تعیین تکلیف کند.

وی تأکید می‌کند: طبیعتاً تا حادثه‌ای رخ ندهد ممکن است کسی سراغشان نرود؛ اما شورای شهر تهران زمانی که حادثه ای رخ می‌دهد و یا در بحث هزینه‌ها، این حق برایش محفوظ است که در مورد هزینه‌های شهرداری تهران برای خارج از تهران وارد شود و شهرداری تهران باید لاجرم به سمت تعیین تکلیف برود.

رضا محمدنژاد مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران نیز در گفت‌وگو با ایسنا،  در مورد سرانجام مدیریت متروهای اقماری به ایسنا می‌گوید: تعیین تکلیف خطوط حومه ای یکی از وظایفی است که برعهده این شرکت گذاشته شده است؛ چراکه نباید هزینه‌های خطوط حومه را از محل اعتبارات و درآمدهای تهران انجام دهیم و این تکلیفی است که شورای شهر تهران به شهرداری تکلیف کرده است.

وی با اشاره به برگزاری جلسه‌ای با استاندار البرز، همکاران ما از شهر مهستان (هشتگرد) و کرج نیز در جلسه حضور داشتند، ادامه می‌دهد: در این جلسه در مورد این موضوعات نیز صحبت شد و ما پیگیر کار هستیم؛ ولی به هر حال این مدیریت از سنوات گذشته بوده و امکان اینکه خدمات را قطع کنیم، منوط به این است که وضعیت مدیریت خطوط اقماری تعیین تکلیف شود که در حال حاضر امکانپذیر نیست و شهرداری تهران هم به دنبال این موضوع نیست و ما خدمات را ارائه می‌دهیم؛ اما از سویی دیگر به دنبال تعیین تکلیف این موضوع نیز هستیم.

اعلام نتایج تعیین تکلیف خطوط اقماری تهران تا ماه آینده آینده به مدیریت شهری 

محمد نژاد با بیان اینکه در مجلس و کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز جلساتی در این مورد برگزار کردیم، ادامه می‌دهد: با همکارانمان در شهر پرند و سازمان مدیریت و برنامه و دستگاه‌های دخیل و تاثیرگذار در این امر نیز جلساتی برگزار کردیم و امید است ظرف سه ماه آینده به نتیجه برسیم و نتایج را به مدیریت شهرداری تهران اعلام کنیم و بعد از آن تصمیم گیری نهایی در مورد تعیین تکلیف خطوط اقماری انجام شود.

مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه با تأکید بر اینکه شهرهای اقماری بخشی از زیرساخت‌ها و امکانات برای تحویل مدیریت خطوط را ایجاد کردند و در حال تکمیل مابقی زیرساخت‌ها هستند، اظهار می‌کند: شهرهای اقماری در حال رفع نواقصی هستند که ارتباط مستقیم با ایمنی ندارند و می‌توان در طول خدمات رسانی این نواقص را رفع کرد؛ اما برخی از ایرادات ارتباط مستقیم با ایمنی دارد که این موارد قابل چشم پوشی نیست، لذا باید زیرساخت های لازم را تکمیل کنند.

محمد نژاد یادآور می‌شود که ما به مردم خدمات ارائه می‌دهیم و سیاست ما این نیست که ارائه خدمات را منفک کنیم؛ اما ما محدودیت قانونی داریم و به دنبال آن هستیم این موضوع را بر اساس وظایفی که برعهده ماست انجام دهیم؛ باید وظایف طرفین مشخص شود و اساسا سازمان یا شرکت روبروی ما مشخص شود.

مطالب پیشنهادی
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین